„Małe co nieco" i nagroda jest
Konkurs odbył się w październiku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie. W zmaganiach wzięli udział uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich z całego województwa. Czteroosobowe drużyny (dwóch kucharzy i dwóch kelnerów) w ciągu 4 godzin przygotowywały zestawy potraw charakterystycznych dla kuchni wylosowanego przez siebie kraju skandynawskiego, nakrywali i odpowiednio dekorowali stół do obsługi gości i popisywali się swoimi umiejętnościami kelnerskimi. Wodzisławski „Ekonomik" reprezentowali uczniowie: Dawid Kowol, Maciej Mrozek, Dominika Figura i Paweł Nowak.
Wodzisławianie pod kierunkiem nauczycielek: Elżbiety Kaczmarek-Wija i Moniki Guz-Wszołek przygotowali ciekawie brzmiące i wybornie smakujące menu: przekąska: Smorrebrod suty (łosoś zapiekany z serem i karczochami podany na pumperniklu w towarzystwie sosu śmietanowego z kolendrą), danie główne: Flaeskesteg ze szpinakiem i grzybami (w akompaniamencie panierowanego puree ziemniaczanego i warzyw z ziołami, z nutką aromatycznego sosu żurawinowo-imbirowego), deser: Et stykke mad - „małe co nieco" (ciasteczko czekoladowe z konfiturą i bitą śmietanką z dodatkiem sosu karmelowego).
(red)