Vladislavia tańczy 25 lat
Już ćwierć wieku folklorem rozsławiają Wodzisław.
Uroczystości jubileuszowe zorganizowano w miniony weekend. Rozpoczęto od sobotniej mszy św. w intencji tancerzy i ich opiekunów. W nabożeństwie uczestniczyły także rodziny młodych artystów. Niestety zabrakło zarówno prezydenta, jak i miejskich radnych. Gospodarz miasta był natomiast obecny w Wodzisławskim Centrum Kultury, gdzie odbył się koncert jubileuszowy. Swoje umiejętności zaprezentowały wszystkie grupy tancerzy.
Zespół Pieśni i Tańca Vladislavia powstał w grudniu 1982 r. Wcześniej z inicjatywy działaczy PZPR powołano do życia ZPiT Wodzisław. Przetrwał zaledwie rok. – Wówczas uczyłam w liceum. Przyszła do mnie młodzież i zaproponowała, byśmy zrobili coś nowego – wspomina Wanda Bukowska, założycielka i kierownik Vladislavii. – Postanowiłam spróbować i tak powstał Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Wodzisławskiej. Nazwę postanowiliśmy zmienić w 1995 r. po powrocie z Serbii. Wielu naszych zagranicznych przyjaciół miało problem z wypowiedzeniem nazwy. Prosili o coś prostszego, stąd Vladislavia – dodaje pani Wanda.
W ciągu 25 lat zespół wystąpił ok. 900 razy w Polsce i w wielu krajach całego świata. Dwa razy w roku organizuje koncert „W kręgu przyjaciół”. Vladislavia jest inicjatorem Międzynarodowego Festiwalu „Folklor bez granic”. Obecnie w zespole tańczy 130 osób, na początku działalności było ich 40.
(raj)