Przerwa na przyjemności
Impreza odbyła się 19 marca. To druga edycja happeningu pod hasłem „Bądź piękna co dnia, coraz bardziej”.
– Ubiegłoroczne spotkanie cieszyło się tak dużym zainteresowaniem, że i w tym roku postanowiliśmy je powtórzyć – tłumaczy Barbara Laszczyńska, szefowa biblioteki.
Datę spotkania wybrano nieprzypadkowo. Chodziło nie tylko o uczczenie przypadającego 8 marca Dnia Kobiet, ale także o przyjemny przerywnik w przygotowaniach do świąt wielkanocnych. W nowych przestronnych pomieszczeniach książnicy, która teraz mieści się przy ul. Raciborskiej, każda z pań mogła znaleźć coś dla siebie.
– Byłam na imprezie w ubiegłym roku. Jest po prostu fantastycznie i do tego można skorzystać z bezpłatnych zabiegów kosmetycznych – mówi Danuta Nowara, która przyjechała z Radlina.
Dla innych takie imprezy to okazja spotkania dawno nie widzianych znajomych.
– Nie było mnie w Polsce 6 lat. Skorzystałam z zaproszenia i nie tylko przyjemnie spędziłam czas, ale spotkałam koleżanki, z którymi nie miałam kontaktu. Zaproponowałam pani dyrektor, że skoro teraz biblioteka dysponuje taką przestrzenią, można by tutaj zrobić takie miejsce kulturalnych spotkań – tłumaczy Krystyna Jordan.
Obsługę kosmetyczną zapewniły słuchaczki z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach. Przekąski przygotowała restauracja Parys, a kwiaty dla każdej pani ufundowała firma Rekpol. Podczas imprezy była także okazja do zakupu świątecznych ozdób wykonanych przez panie ze stowarzyszenia Pikotki oraz wychowanków Domu Dziecka w Gorzyczkach.
(j.sp)