Złoto za dobrą kiełbasę
Patryk Błędowski z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Pszowie zdobył I miejsce w X Ogólnopolskim Turnieju Przetwórstwa Mięsnego
Konkurs odbył się w kwietniu w Poznaniu. Wystartowało w nim 16 najlepszych uczniów z klas o profilu rzeźnik-wędliniarz. Pszowską szkołę reprezentowali: Patryk Błędowski, Piotr Stania i Artur Kirszniak. Zgodnie z regulaminem chłopcy musieli przygotować białą kiełbasę parzoną. Liczyły się nie tylko umiejętności praktyczne, ale także teoria.– Należało na przykład wymienić gatunki mięsa, jego klasyfikację, rodzaje osłonek sztucznych i naturalnych czy zioła potrzebne do produkcji kiełbasy – mówi Patryk Błędowski.
Dobrze wypadli także jego koledzy: Piotr Stania, który zajął 2. miejsce i Artur Kirszniak, któremu udało się uplasować na 5. pozycji. Chłopcy przyznają, że sukcesu by nie było, gdyby nie możliwość skorzystania z rad doświadczonych lokalnych rzeźników: Andrzeja Stani, Ernesta Janety czy Gerarda Tomasznego. Zresztą to dzięki ich wsparciu finansowemu uczniowie mogli wyjechać na konkurs do Poznania.
– Mimo wiedzy teoretycznej wciąż jeszcze brakuje nam doświadczenia, dlatego rady starszych i doświadczonych ludzi z tej branży są dla nas bezcenne – mówi Artur Kirszniak.
Do konkursu uczniów przygotowywał nauczyciel Krzysztof Zielonka. To już drugi jego sukces pedagogiczny. W ubiegłym roku jego podopieczny Rafał Salamon również wywalczył pierwsze miejsce. Oprócz nagród rzeczowych chłopcy będą zwolnieni z egzaminu czeladniczego.
(j.sp)