Wodzisławianie najlepsi w kuchni
III Festiwal Śląskie Smaki w Raciborz
Impreza organizowana jest co roku przez Śląską Organizację Turystyczną.Do walki o durszlaki (złoty, srebrny i brązowy) stanęło czternaście drużyn amatorskich. Jury z aktorką Emilią Krakowską oraz prezesem Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej Wiesławem Ambrosem na czele przez trzy godziny kosztowało ponad 70 dań – przystawek, zup, dań głównych i deserów.
Wśród profesjonalistów równych sobie nie mieli ubiegłoroczni laureaci festiwalu – ekipa Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia: Krzysztof Zielonka, Maciej Mrozek i Jarosław Dyrda. Przygotowali pasztet z królika z sosem śliwkowym i żurawiną, żurek z królika z ziemniakami oraz pieczone gołębie z boczkiem, czarnymi kluskami i czerwoną kapustą.
(waw)