Z tym trzeba się urodzić
W miejscowej kawiarence artystycznej Cafe-Fart Józefa Burszyka odbył się wernisaż prac Tadeusza Ciuraby, artysty-plastyka. Swoje obrazy Ciuraba tworzy techniką wyklejania... z farbowanej słomy. W ciągu ponad 30 lat pracy artystycznej stworzył około 200 obrazów, kopie znanych dzieł sztuki takich autorów jak Rembrandt, Picasso, Rubens, Witkacy. Część z nich można było obejrzeć właśnie podczas wernisażu.
Artysta opowiadał również o kulisach swojej pracy. – Po słomę chodzimy razem z żoną do znajomego gospodarza. Ścinamy ją nożyczkami. Inaczej nie można, bo nie nadawałaby się do użycia – opowiada Tadeusz Ciuraba.
Genialny plastyk na tworzeniu swoich dzieł potrafi spędzić nawet 15-20 godzin dziennie. To jego prawdziwa pasja, którą odkrył jeszcze w czasie, kiedy był górnikiem-ślusarzem. Mówi, że zupełnie nie męczy go tak długie tworzenie obrazów. Wyobrażenie gotowej pracy przychodzi mu łatwo. – Z tym trzeba się po prostu urodzić. Wiem, jak należy ułożyć słomkę, zawsze wiem, co chcę stworzyć – mówi Tadeusz Ciuraba.
(art)