W finale przygotowali piramidkę
Kucharze z wodzisławskiego Zespołu Szkół Ekonomicznych wśród najlepszych
Nie dla wszystkich wakacje były okresem błogiego wypoczynku. Maciej Mrozek i Przemysław Tesarczyk z technikum gastronomicznego reprezentowali szkołę podczas ogólnopolskiego konkursu gastronomicznego Olimpiada Smaku 2008 w kategorii seniorów i juniorów, która odbyła się w Warszawie. Zawody poprzedziły majowe eliminacje w Krakowie, podczas których uczniowie z Wodzisławia musieli pokonać ponad 350 ekip z całej Polski. W stolicy Małopolski wywalczyli drugie miejsce i to pozwoliło im stanąć w konkursowych szrankach w finale. W Warszawie reprezentanci z ZSE rywalizowali z 11 drużynami. Poczynania młodych kucharzy oceniało międzynarodowe jury. Maciek i Przemek przygotowali piramidkę z omletów i smażonych warzyw z sosem paprykowym oraz kotleciki jagnięce w sosie miodowo–wiśniowym z ziemniaczanymi kluseczkami paprykowo–koperkowymi i ratatouille na sałacie rucola. Niestety, nie pozwoliło to na zajęcie miejsca w pierwszej trójce. Mimo to samo zakwalifikowanie się do finału to duży sukces.– Zyskaliśmy kolejne doświadczenia gastronomiczne, które z pewnością wykorzystamy w dalszych zmaganiach konkursowych, a chłopcy w przyszłej pracy zawodowej. Poza tym znalezienie się wśród 12 najlepszych to także nie lada osiągnięcie – mówi Krzysztof Zielonka, który przygotowywał uczniów.
(j.sp)