Perliczka dała mu srebrny medal
Maciej Mrozek, uczeń czwartej klasy wywalczył srebrny medal. Przygotowywał się pod okiem Krzysztofa Zielonki, nauczyciela przedmiotów zawodowych. Konkurs odbył się 6 grudnia w Sosnowcu. Najpierw jednak Maciej musiał wygrać eliminacje szkolne i półfinały kwalifikacyjne. Potem na podstawie nadesłanych receptur i zdjęć potraw jury kwalifikacyjne wybierało finalistów. Uczestnicy zgodnie z wymaganiami musieli przyrządzić „perliczkę na świątecznym stole”. Na wykonanie czterech porcji dania mieli zaledwie 90 minut. Jury zwracało także uwagę na przygotowanie stanowiska pracy i dekorację potrawy. Uczeń wodzisławskiego „gastronomika” nie ukrywa, że tremę miał sporą, bo oceniali go specjaliści: kucharze ze Śląskiej Grupy Kulinarnej i Klubu Szefów Kuchni. Maciej zachwycił jury perliczką w rodzynkowym sosie, do której zaserwował zapiekaną kaszę kuskus ze szpinakiem, czerwoną kapustę z żurawiną i nutką musu jabłkowo–imbirowego.
– To danie można nazwać wariacją na temat perliczki w sosie rodzynkowym. Otóż samo mięso było podane w cieście aromatyzowanym piernikiem z migdałami i śliwkami oraz w miodzie. Smaku dopełniały polskie zioła – opowiada Krzysztof Zielonka, opiekun laureata.
(j.sp)