Kombinacje z mięsa na medal
Kolejne sukcesy uczniów klasy gastronomicznej z wodzisławskiego Zespołu Szkół Ekonomicznych
Młodzi kucharze z ZSE zdobyli brązowe medale podczas Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego Gastro Junior Novaco Cup, które na początku marca odbyły się w czeskim Brnie. Szkołę reprezentowali Dorota Sierny z klasy II technikum gastronomicznego i Maciej Mrozek z klasy IV. Szlify kucharskie zdobywali pod okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych – Elżbiety Kaczmarek–Wija oraz Krzysztofa Zielonki. Stres podczas konkursu był ogromny, bo każdy uczestnik miał tylko 45 minut na przygotowanie czterech porcji dania głównego w nowoczesnej aranżacji z wykorzystaniem mięsa mielonego wieprzowego i wołowego.– Trudność polegała na tym, że surowce nie były wcześniej poddane obróbce technologicznej. Do tego na ręce patrzyli nam sami fachowcy, bo jury składało się z kucharzy Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej oraz znakomitych czeskich szefów kuchni – wspomina Maciej Mrozek.
Młody kucharz zaserwował duet mięsa mielonego i mozzarelli na sosie pieprzowym z zapiekanymi warzywami pod parmezanem i dodatkiem fettucini z bazylią oraz suszonymi pomidorami. Jego młodsza koleżanka podała kombinację mięsa mielonego i piersi kurczaka z sufletem z cukinii i sera owczego z dodatkiem rucoli i pomidorka sherry z nutką sosu paprykowego.(j.sp)