Czym jest woda mineralna ?
Dobra woda mineralna powinna zawierać odpowiednią ilość składników mineralnych działających odżywczo lub fizjologicznie na organizm człowieka. Najbardziej liczą się te składniki mineralne, które w jednej porcji przeznaczonej do spożycia pokrywają co najmniej 15% dawki dziennego na nie zapotrzebowania. W przypadku wody mineralnej ilość tą ocenia się w stosunku do 1 litra. I wtedy woda taka ma działanie profilaktyczno - zdrowotne.
Magnez jest najważniejszy
Do takich składników w wodach mineralnych pitych w celach profilaktyczno-zdrowotnych należą: magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, jod, fluor, żelazo oraz dwutlenek węgla. Każdy z nich spełnia inną rolę w organizmie człowieka i potrzebny jest w różnej ilości.
Najważniejszym spośród nich jest magnez, którego dzienne zapotrzebowanie wynosi 300 mg. Dlatego w celach profilaktyczno zdrowotnych powinno się pić wody zawierające go co najmniej 50 mg/litr. Korzystnie jest nawet by było go i więcej, ponieważ nie można go przedawkować, a jego deficyt w organizmie jest przyczyną wielu chorób. Drugim ważnym pierwiastkiem jest wapń, którego dzienne zapotrzebowanie wynosi od 800 do 1200 mg, a w czasie niektórych chorób zwiększa się do 2000 mg. W celach profilaktyczno-zdrowotnych, aby uzupełniać wapń w organizmie należy pić wody zawierające go w ilości co najmniej 150 mg/litr. Ale nie zaszkodzi, jeżeli jest go również znacznie więcej, bo jego niedobory są przyczyną wielu schorzeń, a w szególności osteoporozy.
Sód dobry na upały
Sód i chlorki zawarte w wodach mineralnych mają korzystne znaczenie dla osób wykonujących prace związane ze zwiększonym wysiłkiem fizycznym, dla sportowców i w czasie upałów, kiedy traci się duże ilości soli wraz z potem, co może być przyczyną osłabienia i złego samopoczucia. W takich sytuacjach powinno się pić wody mineralne o zawartości sodu i chlorków nawet w ilości do 1500 mg/l. Wody zawierające do 200 mg/l sodu nie mają większego wpływu na ogólny bilans sodu w organizmie, bo jego zwiększone spożycie wynika ze spożywania potraw zawierających znacznie większe ilości soli nawet do 14 gramów (14000 mg) w ciągu doby. Osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, powinny unikać przede wszystkim słonych potraw.
Źródło: portal „Woda dla zdrowia”