Piknik Przedsiębiorczości po raz pierwszy
Kilkuset przedsiębiorców i pracowników firm, działających na terenie Subregionu Zachodniego wspólnie się bawiło.
Imprezę zorganizował Cech Rzemieślników i Innych Przedsiębiorców w Wodzisławiu. Piknik, który odbył się w ośrodku wypoczynkowym Olza mimo niepewnej pogody zgromadził około 850 gości. Swobodna atmosfera sprzyjała nawiązywaniu znajomości. – Mimo że działamy na tym samym terenie, to zajęci swoimi obowiązkami nie mamy czasu bliżej poznać innych przedsiębiorców. Dlatego ten piknik ma przede wszystkim charakter integrujący społeczność przedsiębiorców i rzemieślników oraz co ważne również pracowników. Ci ostatni też przecież tworzą nasze firmy – mówi Jerzy Waltar, starszy Cechu. Impreza udała się na tyle, że organizatorzy zapewniają o chęci jej kontynuacji w kolejnych latach. – Na pewno nie był to ostatni raz kiedy się tu spotykamy – zapewnia Jerzy Waltar.
Odbyło się wiele atrakcji – loteria fantowa, występy kabaretów i zespołów. Jedną z większych była wizyta Remigiusza Rączki, kucharza z Radlina, prowadzącego na antenie Telewizji Silesia popularny program „Kuchnia po śląsku”.
Imprezę wsparł Urząd Marszałkowski. Patronat honorowy nad piknikiem objęli eurodeputowani prof. Jerzy Buzek oraz Małgorzata Handzlik.
(art)