W Bluszczowie można oglądać szopki
W piątek 11 lutego w Szkole Podstawowej w Bluszczowie otwarta została polsko-czeska wystawa szopek bożonarodzeniowych.
Wystawę wspólnie zorganizowały Szkoła Podstawowa w Bluszczowie oraz Jiri Kasper, członek Światowej Federacji Przyjaciół Betlejem. Na uroczystości otwarcia wystawy obecni byli niektórzy młodzi autorzy szopek. Większość przyznaje, że przy ich tworzeniu pomagało im albo starsze rodzeństwo albo rodzice. – Ja swoją szopkę budowałem dwa dni. Trochę pomagał mi dziadek, który powycinał z drewna niektóre elementy. Ale całość sam poskładałem – mówi Arkadiusz Glenc z Bluszczowa, autor jednej z największych szopek, znajdujących się na wystawie.
Wystawa obejmuje w sumie 74 szopki, z czego 40 wykonały dzieci z Czech, a pozostałe są dziełem dzieci z Bluszczowa i innych miejscowości gminy Gorzyce oraz z Pszowa, Lubomi, Bieńkowic i Tworkowa. Wcześniej szopki wystawiane były w różnych miejscach Czech, m.in. u salezjanów w Ostrawie. Od 14 do 25 lutego wystawę można odwiedzać w szkole, w każdy poniedziałek i czwartek w godzinach od 16.00 do 18.00.
(art)