Kolejna zmiana w urzędzie
Taką decyzję podjęli radni podczas sesji, która odbyła się 21 lutego. Przegłosowali uchwałę odwołującą z funkcji skarbnika Janinę Zając, która nabyła już prawa emerytalne i podjęła decyzję o odejściu z pracy. Dotychczasowa pani skarbnik w urzędzie gminy spędziła 37 lat. Zastąpi ją 39–letnia Małgorzata Gąsior. To absolwentka Wydziału Prawa i Administracji na UŚ oraz Akademii Ekonomicznej w Katowicach. Podczas swojej kariery zawodowej pracowała jako referent do spraw płac w Gminnym Zespole Ekonomiczno–Administracyjnym Szkół, w dziale księgowo–finansowym Rejonowego Zespołu Placówek Oświatowych w Wodzisławiu. W Urzędzie Gminy Mszana zajmowała się gospodarką finansową szkół. Aktualnie pełniła funkcję inspektora do spraw finansowych, wchodziła w skład zespołu prowadzącego kontrolę i analizę finansową jednostek organizacyjnych gminy. Zdaniem Mirosława Szymanka, to bogate doświadczenie, dzięki któremu Małgorzata Gąsior powinna doskonale sprostać nowym oczekiwaniom. – Wiem, że ciąży na mnie ogromna odpowiedzialność. Ale mam sporo energii, by podołać obowiązkom, jakie na mnie czekają – mówi Małgorzata Gąsior.
(mag)