Trzy kwadranse i kurczak gotowy
Już sam udział w konkursie Młodych Profesjonalistów Branży Gastronomicznej Gastro Junior, jaki odbywał się od 2 do 4 marca w Brnie był dla ucznia pierwszej klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej wodzisławskiego ekonomika sporym osiągnięciem. Seweryn Jakubiec nie spodziewał się, że z zawodów wróci z brązowym medalem. Zadanie konkursowe polegało na przyrządzeniu w ciągu zaledwie trzech kwadransów czterech porcji z kurczaka. Całość musiała być zgodna ze światowymi trendami. Jury wysoko oceniło zrazy z kurczaka z tymiankiem i rozmarynem podanych z teriną z sera i kaszy gryczanej na carpaccio z buraków. Całość okraszona została sosem szalotkowo-jabłkowym z kurkumą. Potrawę brązowy medalista przygotował pod kierunkiem Elżbiety Kaczmarek-Wiji. Jak podkreśla Seweryn, tak znaczne wyróżnienie zmotywuje go do dalszej pracy.
(mag)