Polędwica i szynka z Lubomi najlepsze w Polsce
LUBOMIA. Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta zdobył najwyższe laury w Ogólnopolskim Konkursie „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”.
– Wyróżniono naszą szynkę tradycyjną, oscypek drobiowy wędzony, polędwicę wołową wędzoną – wyjaśnia Robert Łukaszczyk z Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyn Janeta. To nie jedyny sukces, bo firma otrzymała również Puchar Marszałka Śląskiego dla najlepszej firmy śląskiej w tym współzawodnictwie oraz Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Danie gotowe” za golonko pieczone i pierogi z podrobami. – Wyroby były oceniane przez wyspecjalizowany zespół sensoryków, technologów zakładów mięsnych, ludzi nauki, właścicieli hurtowni, przedstawicieli firm współpracujących z przemysłem mięsnym. Przewodniczącym kapituły oceniającej był profesor Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – dodaje Łukaszczyk.
Konkurs organizowany był przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu pod auspicjami Związku Rzemiosła Polskiego i ogólnopolskich stowarzyszeń branży mięsnej. Przedsięwzięcie skierowane jest do zakładów branży mięsnej. Celem konkursów jest wyłonienie najlepszych producentów wędlin, którzy wytwarzają według sprawdzonych i starych receptur. Poznański konkurs jest jednym z najbardziej prestiżowych konkursów tego rodzaju w Polsce.
(art)