Poseł Zawadzki szósty na liście
REGION. Posłowie i działacze Platformy Obywatelskiej ustalili jak będą wyglądać listy kandydatów w tegorocznych wyborach parlamentarnych.
Według ustaleń „jedynką” na rybnickiej liście będzie poseł Marek Krząkała. Drugie miejsce przypadło Krzysztofowi Gadowskiemu z Jastrzębia-Zdroju, a trzecie Halinie Karwot ze Świerklan, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury i Rekreacji. Posła z Raciborza Henryka Siedlaczka znajdziemy na miejscu czwartym, a „piątka” to opiekun Młodzieżowej Rady Miejskiej w Rybniku Aneta Bokuniewicz. Pełniący mandat poselski Ryszard Zawadzki z Wodzisławia znajdzie się na szóstym miejscu. Dwunasta jest Ewa Olszewska z Wodzisławia. – Przewidywałem takie miejsce na liście. Wynika ono m.in. z parytetów, czyli obecności dwóch kobiet w czołówce listy. Sam za takimi rozwiązaniami głosowałem i to miejsce mi odpowiada. Najważniejsze jest zaufanie wyborców i mam nadzieję, że jest ono duże – mówi poseł Zawadzki, który w ostatnich wyborach startował z miejsca 7.
Kandydatem do senatu z naszego okręgu wyborczego (Żory, Jastrzębie-Zdrój, powiat wodzisławski, powiat mikołowski, powiat raciborski) jest Adam Zdziebło. Antoni Motyczka z Czyżowic wystartuje z innego okręgu wyborczego obejmującego Rybnik, powiat rybnicki, powiat mikołowski.
(ska)