Poseł Gawęda: Nie odchodzę z PJN
WODZISŁAW. Zamieszanie wokół partii Polska Jest Najważniejsza trwa. Ogólnopolskie media piszą o rychłym rozpadzie dopiero co powstałej formacji. Podają informacje o rzekomym przejściu czołowych polityków PJN do Platformy Obywatelskiej czy PiS. Dla największych ugrupowań byłby to łakomy kąsek. PJN skupia 18 posłów, 1 senatora i 3 europosłów.
Członkiem PJN od kilku miesięcy jest wodzisławski poseł Adam Gawęda, który odszedł z PiS. Czy teraz zamierza odejść z partii, która w sondażach notuje nikłe poparcie w granicach 2-3 %? – Nie mam takiego zamiaru. Do wyborów idziemy wspólnie jako PJN. Nic mi nie wiadomo, aby moi koledzy czy koleżanki mieli zamiar odchodzić i w październikowych wyborach startować z list innych partii – mówi Adam Gawęda. Dodaje, że sam nie ma zamiaru wracać do PiS. – Wstąpienie w szeregi PJN było moją decyzją i będę za nią w pełni odpowiadał. Do końca będziemy się starać przekonać ludzi do naszego programu opartego na gospodarce, pomocy społecznej i służbie zdrowia. Mamy jeszcze trochę czasu, by przekonać ludzi, że jesteśmy zdolni podjąć się reform – informuje poseł.
Jaka będzie strategia działania PJN na najbliższe miesiące okaże się 4 czerwca. Wówczas odbędzie się zjazd krajowy partii.
(raj)