Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 23 (552) Data wydania: 07.06.11

Wzmożone kontrole żywności

POWIAT – Do wodzisławskiego sanepidu dotarły wytyczne Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczące kontroli żywności.

Do wodzisławskiego sanepidu dotarło pismo Głównego Inspektora Sanitarnego. W związku z wystąpieniem groźnej bakterii E. coli zaleca on przeprowadzenie wzmożonej kontroli żywności, głównie surowych owoców i warzyw. Inspektorzy sprawdzą pochodzenie towaru. Gdy nabiorą podejrzeń co do jakości, pobiorą próbki do badań.

W Polsce stwierdza się kolejne przypadki zakażenia bakterią Escherichia coli typu 0104 potocznie zwaną bakterią E. coli. W Europie notuje się kolejne przypadki śmiertelne. Nie potwierdziły się informacje jakoby zagrożenie pojawiło się w hiszpańskich ogórkach. Wiele wskazuje na to, że bakterie pochodzą z niemieckiego gospodarstwa. Prawdopodobnie zadomowiły się w kiełkach fasoli. 

W podejrzanych przypadkach pobiorą próbki

W czwartek 2 czerwca, zanim jeszcze okazało się, że problem dotyczy także naszego kraju, do wodzisławskiego sanepidu dotarło pismo Głównego Inspektora Sanitarnego. Zaleca on przeprowadzenie wzmożonej kontroli żywności, głównie surowych owoców i warzyw. – Będziemy przyglądać się produktom sprzedawanym na targowiskach i w innych punktach handlowych – mówi Barbara Orzechowska, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wodzisławiu. – Sprawdzimy rejestr dostawców, by było jasne skąd towar pochodzi. Ponadto warzywa i owoce ocenimy wizualnie, a kiedy nabierzemy podejrzeń pobierzemy próbki i przekażemy je do laboratorium. Kontrolę będziemy prowadzić w ramach naszych możliwości. W sekcji żywienia pracuje 15 osób. Często są one w pracy także w soboty i niedzielę. Z pewnością nie jesteśmy w stanie skontrolować wszystkich miejsc, ale zrobimy co w naszej mocy – dodaje Barbara Orzechowska. 

Reagujemy na anonimy

Częstotliwość kontroli żywności, w normalnych warunkach (bez sytuacji wyjątkowej jaka ma miejsce obecnie) określają unijne przepisy. Kontrole odbywają się raz w roku w każdej placówce, a nawet raz na 2-3 lata, w zależności od wielkości obiektu i specyfiki handlu. Kontrole żywności mogą być prowadzone wyrywkowo i bez uprzedzenia w przeciwieństwie do innych kontroli, gdzie obowiązuje co najmniej 7-dniowy termin  uprzedzenia o planowanym przybyciu kontrolerów. – Korzystamy z tej możliwości. Reagujemy także na anonimy, ponieważ z doświadczenia wynika, że spora część z nich się potwierdza – mówi Barbara Orzechowska.

Nie obawiam się kontroli

Eugeniusz Draga, handlujący warzywami i owocami na wodzisławskim targowisku, kontroli się nie obawia. – Sprzedaję sprawdzoną żywność i nie obawiam się niczego. Mam zdrowe produkty, których nie trzeba się obawiać, nie sprowadzam ich z odległych części Europy, ale większość od polskich rolników i sadowników – dodaje mężczyzna. 

(raj)   



Oddziel żywność surową od gotowanej

Aby uchronić się przez zakażeniem należy przede wszystkim myć ręce, chronić kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami. Warto pamiętać także o oddzielaniu żywności surowej od gotowanej. Zaleca się nawet używania do surowych produktów oddzielnego sprzętu i przedmiotów – noży czy desek do krojenia. Łatwo psujące się produkty należy przechowywać w temperaturze poniżej 5 stopni. Gotowane potrawy z kolei przed podaniem powinny mieć temperaturę powyżej 60 stopni.