Chinka i Hindus uczyli języka angielskiego
RYDUŁTOWY – Anubhav Khosla, 20-letni Hindus i Tang Qinglin, o dwa lata od niego starsza Chinka gościli na tygodniowych warsztatach językowych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1.
– Uczniowie mieli niepowtarzalną okazję sprawdzić się językowo, porozmawiać, pouczyć się inaczej angielskiego i poznać bardzo egzotyczną dla nas kulturę – mówi Ewa Żymełka. – Organizacja tych zajęć to był dobry pomysł. Dowiadujemy się o kulturze krajów studentów. Rozumiemy wszystko, gorzej z naszym mówieniem – dzieliła się wrażeniami Kasia Jędrysik, uczennica I klasy LO.
– Myślę, że są dobrzy. Kiedy byłam w ich wieku, nie rozumiałam angielskiego tak dobrze, jak oni teraz – chwaliła swoich podopiecznych Tang. Anubhav Khosla i Tang Qinglin studiują w swoich macierzystych krajach. Podobnie jak żacy z innych państw przyjechali do Polski za sprawą międzynarodowej organizacji studenckiej EISEC. U nas byli pod opieką Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach. Oprócz poznawania ludzi, kraju, ich zadaniem było prowadzenie warsztatów przybliżających polskiej młodzieży historię, kulturę i tradycje krajów, z których pochodzą.
Były to drugie warsztaty z języka angielskiego prowadzone przez zagranicznych studentów w liceum na Skalnej. Pierwsze odbyły się w marcu. Zajęcia prowadzone przez studentów z Japonii, Serbii i Włoch cieszyły się dużą popularnością wśród uczniów. Uczestniczyli w nich dobrowolnie poza swoimi lekcjami.
(tora)