Mszana ma nowe logo
MSZANA – Gmina promuje się nowym hasłem, logo i gadżetami, wykonanymi przez mieszkanki
„Mszana – Gmina z sercem jak dzwon” – to hasło promocyjne, które już niedługo będziemy mogli zobaczyć na materiałach reklamowych, folderach i gminnych pamiątkach. Kluczowe słowa: serce i dzwon, nawiązują do herbu Mszany. Widnieje na nim stylizowane serce, z którego boków wyrastają złote listki lipy, a pośrodku znajduje się połączony z sercem złoty dzwon. Podobną symbolikę znajdziemy także w nowym logo gminy. Jego autorem jest Artur Łajczak – grafik komputerowy i student architektury i urbanistyki z Bielska-Białej. – Przedstawiłem około 10 propozycji loga. Władze gminy chciały, by znajdował się w nim dzwonek z herbu i by została zachowana jego kolorystyka. Dlatego logo jest w niebiesko-żółtych barwach, do których dodałem czerwone serce – mówi.
Gmina postarała się też o nowe materiały promocyjne. Siedem pań z Grupy Twórczej „Format”, działającej przy Wiejskim Ośrodku Kultury i Rekreacji w Mszanie, zrobiło na szydełku dzwonki. Te małe dzieła sztuki są białe, z żółtą obwódką na dole i niebieską wstążką z napisem „Pozdrowienia z Gminy Mszana”, wykonanym w języku polskim i angielskim. Wyrób setki gadżetów kosztował gminę niecałe 500 zł – to koszty zakupu nici i materiału usztywniającego. Robótki panie wykonały bezpłatnie.
(abs)