Wszyscy zrobili karpia
WODZISŁAW
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Błażej Kubica i Sylwester Kurkowski zajęli II miejsce w wojewódzkim konkursie gastronomicznym podczas VI Mistrzostw Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia w Skoczowie. W rywalizacji finałowej, która odbyła się 17 września pokonali drużyny z Krakowa, Wrocławia, Bielska–Białej, Wisły, Cieszyna i Międzyświecia. Ich zadaniem było przygotowanie w ciągu 90 minut 7 porcji dania głównego z dekoracją. Młodzi kucharze z ekonomika serwowali „Roladkę z karpia ze śliwką w akompaniamencie sosu estragonowo–kawiorowego podaną z ziemniakami massenet i galaretką z czerwonej cebuli”. Uczniów do konkursu przygotował Krzysztof Zielonka – nauczyciel przedmiotów zawodowych.
(raj)