Polsko-czeska wyprawa kulinarna w świat
Projekt „Polsko-czeska wyprawa kulinarna w świat” Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 oraz Szkoły Średniej Vítkov – Podhradí zajął pierwsze miejsce w kategorii „Najlepszy mikroprojekt o charakterze kulinarnym zrealizowany w ramach Funduszu Mikroprojektów Euroregionu Silesia”.
Autorzy projektu dostali nagrodę Silesiankę 4 listopada podczas gali funduszu.
RYDUŁTOWY. Uczniowie szkół rydułtowskiej i czeskiej mieli okazję poznać się i zaprzyjaźnić poprzez wspólne rozwijanie zdolności i umiejętności kulinarnych. Projekt składał się z czterech działań. W listopadzie 2009 r. w szkole w Rydułtowach odbyła się wyprawa na Nowy Ląd. Spotkanie wypełnione było zabawami rodem z Halloween i wykonaniem, połączonym z degustacją potraw takich jak: zupa z dyni, poncz, muffiny dyniowe czy chilli con carne. Drugi etap – wariacje z karmelem, marcepanem i czekoladą – odbył się w marcu 2010 r. Przez dwa dni uczniowie robili dekoracje cukiernicze na różne okazje. Warsztaty zakończyły się ogólną prezentacją wykonanych dekoracji. Następnie wybrano się na „Wyprawę w krainę tradycyjnych potraw polskich”. Wspólnie z Czechami uczniowie przygotowywali tradycyjny rosół polski, kluski śląskie, czerwoną kapustę, naleśniki z serem czy bigos polski. Odbyło się również szkolenie z zakresu obsługi konsumenta. Ostatnim działaniem była „Śródziemnomorska wyprawa do Włoch i Grecji”. We wrześniu 2010 r. w restauracji „Dworek nad Stawem” w Zawadzie uczniowie obu szkół pod kierunkiem szefów kuchni przygotowywali potrawy greckie. Projekt o wartości 40,2 tys. zł był w 95 procentach dofinansowany z Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska 2007–2013.
(tora)