Wodzisławianie wyróżnieni za modrą kapustę
Błażej Kubica i Sylwester Kurkowski, uczniowie klasy pierwszej Technikum Uzupełniającego Gastronomicznego w ZSE w Wodzisławiu zdobyli wyróżnienie w wojewódzkim konkursie gastronomicznym I Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku.
WODZISŁAW. Przygotowali marynowaną gęś, pierś z kurczaka z kapustą czerwoną, pierogami z kaszą gryczaną, serem i orzechami, gruszkami w winie, podawane z sosem z owocami leśnymi. Docenieni zostali za smak kapusty, ale też za współpracę. – Jesteśmy zadowoleni, ale mogło być lepiej. Przed nami jeszcze bardzo dużo konkursów – mówi Błażej Kubica. Zmagania młodych kucharzy pod hasłem „Gęsina św. Marcina” odbyły się w czwartek 10 listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Sześć ekip kucharskich z Rybnika, Tychów, Wisły, Jastrzębia i Wodzisławia przygotowywało potrawy z gęsiego mięsa. Zwyciężył duet Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Rybnika: Martyna Rusin i Michał Stacherczak. – Jeszcze to do nas nie dociera – Michał Stacherczak dzielił się na gorąco po rozdaniu nagród. – To nasza autorska potrawa. Kilka składników połączyliśmy w całość i wyszło super. Przed konkursem próbowaliśmy ją raz. Bardzo nam pomogła pani Katarzyna Solis – dodała jego partnerka z drużyny. – Poziom był niezły, nie mogę powiedzieć, że oszałamiający. Widać, że młodzież się stara. Przede wszystkim gratulacje dla nauczycieli za świetne przygotowanie uczniów. Potrawy były smaczne, ale nie do końca doprawione. Młodzież może bała się używać podstawowych przypraw jak sól czy pieprz – podsumował Krzysztof Gawlik, ekspert kulinarny RM Gastro, szef jury.
(tora)