Kącik ZUS
Pytania dotyczące ubezpieczeń społecznych można kierować do redakcji pod numer 32 415 47 27 wew. 15 w godz. od 9.00 do 11.00.
Odpowiedzi będziemy publikować w kolejnych wydaniach Nowin Wodzisławskich.
? Od kilku lat jestem na wcześniejszej emeryturze z tytułu wykonywania pracy w szczególnych warunkach. Kontynuowałem jednak zatrudnienie, a w związku z wypadkiem przy pracy we wrześniu przyznali mi rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. Czy jeśli uda mi się znaleźć jakąś pracę, ZUS zmniejszy mi wysokość wypłacanej emerytury czy renty?
Roman z Wodzisławia
W przypadku świadczeń zbiegowych, bo do takich jest Pan uprawniony, ZUS wypłaca jedno ze świadczeń w pełnej wysokości i połowę drugiego świadczenia, zgodnie z wyborem dokonanym przez zainteresowanego. Osiąganie przychodu będzie miało ten skutek, że w miejsce świadczenia wypłacanego w pełnej wysokości i połowy drugiego świadczenia – będzie przysługiwało wyłącznie jedno, wybrane świadczenie. Osiąganie przychodu w jakiejkolwiek wysokości, a więc także takiej, która nie powoduje zmniejszenia wysokości emerytury czy renty, wyklucza pobieranie świadczeń zbiegowych.
? Mam 22 lata, jestem studentem. Od roku pobieram rentę rodzinną po zmarłym ojcu. Chciałbym zatrudnić się na umowę - zlecenie. Czy ZUS może zawiesić mi z tego tytułu rentę?
Radek
Przychody osiągane przez uczniów gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych, szkół ponadpodstawowych i studentów, którzy nie ukończyli 26. roku życia nie mają wpływu na zwieszenie lub zmniejszanie renty. Wynika to z faktu, że osoby te nie podlegają obowiązkowi ubezpieczeń społecznych z tytułu wykonywania takiej umowy.
? Kiedy mogę złożyć wniosek o emeryturę i czy jest jakiś specjalny formularz, czy mogę to napisać odręcznie?
Alfred z Gorzyc
Wniosek może Pan złożyć wówczas, gdy skończy Pan 65 lat i przestanie pracować. Warunkiem uzyskania emerytury oprócz wieku jest też rozwiązanie stosunku pracy. Ponadto wniosek taki należy złożyć na specjalnym formularzu. ZUS opracował formularz ZUS Rp-1E, który stanowi wniosek o emeryturę. Taki formularz można uzyskać we wszystkich placówkach ZUS lub też wydrukować ze strony internetowej www.zus.pl. Wniosek ten składają ubiegający się zarówno o starą, jak i o nową emeryturę. Muszą go wypełnić i dołączyć wszystkie potrzebne dokumenty. Już teraz może je Pan gromadzić.