Michał drugi w prestiżowym konkursie
WODZISŁAW – Kolejny wodzisławianin w elicie najlepszych młodych kucharzy w Europie
W czeskim Brnie odbył się finał Międzynarodowego Konkursu Młodych Profesjonalistów Branży Gastronomicznej – Gastro Junior Brno 2012 – NOWACO CUP. Rywalizowano od 28 lutego do 1 marca. Michał Kawulok, uczeń klasy III Technikum Gastronomicznego z wodzisławskiego ekonomika, wywalczył srebrny medal. Pokazał się z bardzo dobrej strony w stawce młodych kucharzy z Czech, Francji i Słowacji.
Palce lizać
Wodzisławianin w ciągu 45 minut musiał wykonać cztery porcje dania zasadniczego z piersi indyka. Dodatkowym utrudnieniem zwiększającym emocje był obowiązek wkomponowana do receptury dania dwóch surowców, które uczestnik losował 20 minut przed swoim startem. Michał wylosował szpinak i mrożoną masę jajeczną. Jego medalowe danie złożone było z piersi indyczej nadziewanej wątróbką, pieczarkami i szpinakiem w towarzystwie pulpecika z gremolatą na winnej galaretce agarowej z dodatkiem puree selerowego, fasolki mamuciej i sosu estragonowego.
Docenili smak i nie tylko
Jak mówi Elżbieta Kaczmarek–Wija, trenerka i nauczycielka Michała srebrny medal to bardzo wysoka ocena umiejętności naszego adepta sztuki kulinarnej. – Jurorzy podkreślali świetną organizację i higienę pracy Michała, a także odpowiednie przygotowanie wszystkich surowców oraz wyborny smak potrawy – mówi pani Elżbieta.
Warto podkreślić, że to nie pierwszy sukces ucznia Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu na międzynarodowej imprezie kulinarnej w Brnie. W zeszłym roku inny reprezentant tej szkoły, Seweryn Jakubiec, wywalczył brązowy medal. Także we wcześniejszych edycjach uczniowie ekonomika pokazywali się na konkursie z najlepszej stronie.
(red)