Kącik ZUS
Pytania dotyczące ubezpieczeń społecznych można kierować do redakcji pod numer 32 415 47 27 wew. 15 w godz. od 9.00 do 11.00. Odpowiedzi będziemy publikować w kolejnych wydaniach „Nowin Wodzisławskich”.
Pobieram rentę rodzinną i jednocześnie pracuję. Chciałabym wiedzieć jaka jest obecnie obowiązująca maksymalna kwota zmniejszenia?
Anna
Od 1 maca zwaloryzowane zostały wskaźnikiem waloryzacji 104,8 procent kwoty maksymalnego zmniejszenia, które obecnie wynoszą 528,00 zł – dla emerytur i rent z tytułu całkowitej niezdolności do pracy, 396,03 – dla rent z tytułu częściowej niezdolności do pracy i 448,83 zł dla rent rodzinnych, do których uprawniona jest jedna osoba.
Czy obowiązek opłacania składek z działalności gospodarczej dotyczy wszystkich rencistów?
Zygmunt
Nie. Obowiązek ubezpieczeń z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej nie dotyczy osób pobierających renty rodzinne, mających ustalone prawo do wojskowych czy policyjnych rent przyznawanych z tytułu niezdolności do służby oraz rent rolniczych z tytułu niezdolności do pracy, o których mowa w ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Kiedyś mając pole płaciło się składkę ubezpieczeniową, mimo że pracując w zakładzie pracy pracodawca odprowadzał składki za mnie. Czy składki za te lata będą mi wliczone do emerytury?
Czytelniczka z Lubomi
Jeżeli spełni Pani warunki do emerytury rolnej, wówczas nie przysługuje zwiększenie emerytury pracowniczej z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie rolne. Jeżeli natomiast nie spełni Pani warunków do emerytury rolnej, wówczas przysługiwać będzie zwiększenie emerytury pracowniczej z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie rolne.
Mam 23 lata pracy, z czego 22 w warunkach szczególnych. W wieku 58 lat przeszłam na wcześniejszą emeryturę. Do 1975 r. pracowałam na roli jako domownik. W 1976 r. przejęłam gospodarstwo. Czy te lata będą mi doliczone do świadczenia? Jakie dokumenty powinnam złożyć?
Emerytka
Okres pracy w gospodarstwie rolnym jest okresem uzupełniającym. W Pani przypadku praca w gospodarstwie rolnym nie ma wpływu na wysokość świadczenia.