Radni Gorzyc przeciwni pogłębianiu Odry
GORZYCE – Uchwała nie trafi na posiedzenie sesji rady gminy
W październiku 2011r. do Urzędu Gminy w Gorzycach wpłynęło pismo z biura rady powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego o poparcie uchwały tamtejszych radnych w sprawie pogłębienia koryta rzeki Odry. Taką inicjatywę poparło już wiele gmin nadolzańskich i powiatów, również powiat wodzisławski. – Pogłębienie miałoby być traktowane jako element profilaktyki przeciwpowodziowej – wyjaśnia Justyna Markiewicz, kierownik referatu rolnictwa Urzędu Gminy w Gorzycach.
Zabraknie pieniędzy na wały?
– Jestem zdecydowanie przeciwko tej uchwale. Jeśli ta inwestycja ruszy, to pochłonie spore środki finansowe. Obawiam się, że wtedy nie będzie pieniędzy na budowę wałów i umocnień na naszym terenie. Dlatego jeśli ten pomysł poprzemy, to zagłosujemy przeciwko sobie. Przecież u nas nie ma potrzeby pogłębiania Odry – argumentował na posiedzeniu połączonych komisji radny Jerzy Rebeś.
– Moim zdaniem chodzi o poprawę żeglowności Odry. Próbuje się to zrobić pod pretekstem ochrony przeciwpowodziowej na Odrze. Gdyby chodziło o ochronę to nie mówiło by się tylko o samym pogłębianiu, a o kompleksowych działaniach. Dlatego mam bardzo mieszane uczucia co do tej propozycji – dodała radna Lucyna Gajda.
Większość przeciwna
Część radnych miała odmienne zdanie. – Skoro wiele gmin poparło tę propozycję to wydaje mi się, że również powinniśmy ją poprzeć. Rowy też przecież czyścimy, a Odra jeszcze czyszczona czy pogłębiana nie była – argumentuje radna Maria Jakubczyk.
Ostatecznie na posiedzeniu komisji za propozycją zagłosowało tylko kilku radnych, aż 11 było przeciwnych, wobec czego projekt nie został skierowany pod głosowanie rady.
(art)