Smakowali ślimaki, bagietki i ratatuję
WODZISŁAW. Uczniowie francuskojęzycznych klas Gimnazjum nr 1 w Wodzisławiu zafundowali sobie śniadanie po francusku. – Język francuski to nie tylko odmiana czasowników i uczenie się poprawnej wymowy, ale również poznawanie kultury i cywilizacji krajów frankofońskich – mówi nauczycielka Mirela Pogoda, pomysłodawczyni przedsięwzięcia. – A tematem uwielbianym przez uczniów jest kuchnia francuska.
Na lekcjach francuskiego uczniowie poznają więc także nawyki żywieniowe Francuzów, ich sposoby podawania dań, tworzą dialogi przydatne podczas odwiedzin francuskich restauracji. Zwieńczeniem tej zabawowej formy nauki języka jest klasowe „Śniadanie po francusku”. W ubiegłym tygodniu podczas takiego posiłku gimnazjaliści mogli posmakować bagietek i ratatuji, będącej rodzajem warzywnego gulaszu. Nie zabrakło m.in. ślimaków po burgundzku.
(abs)