Roboty ożyły w centrum kultury
RYDUŁTOWY Warsztaty robotyki sprawdziły się już w Rydułtowskim Centrum Kultury Feniks.
Nic dziwnego, że szefostwo RCK zaprosiło prowadzącego kolejny raz. – Na warsztaty zapisujemy dzieci, które jeszcze nie uczęszczały na nasze zajęcia. Taka rotacja sprawia, że wiele nowych osób może się zapoznać z tematem naszych warsztatów. Wiele dzieci, które uczęszczały na warsztaty przychodzi na zajęcia stałe, które prowadzimy w Rybniku. W ten sposób mogą kontynuować zabawę i dalej rozwijać swoje zainteresowanie i wiedzę, ponieważ zajęcia organizowane w Rybniku są bardziej zaawansowane – mówi Antoni Duda z firmy Nowa Edukacja i Technologia. Zajęcia trwały trzy dni. Dzieci w wieku szkoły podstawowej budowały roboty z klocków Lego Mindstorms. Zestaw pozwala budować proste roboty wyposażone w serwomechanizm napędowy, czujniki dźwięku, światła, dotyku i ultradźwiękowe. Roboty mogą komunikować się z otoczeniem za pomocą tych czujników, pokonywać przeszkody i odpowiednio reagować. Dzieci budują roboty według instrukcji. Dodatkowo uczą się programować swoje roboty i poznają podstawy robotyki oraz sporo pojęć z informatyki. – Zajęcia ogólnie są super. Postanowiłem przyjść, ponieważ interesuje mnie temat warsztatów. Najbardziej podoba mi się, że można samemu budować roboty i tworzyć oprogramowanie – mówi Dawid Taszarek. Zajęcia przyciągnęły głównie chłopaków. Pojawiła się też jedna dziewczyna. – Pomyślałam sobie, że mogę spróbować swoich sił. Fajnie, że jestem jedyną dziewczyną w grupie. Wcale nie jestem gorsza od chłopaków w budowaniu robotów. Zajęcia są bardzo ciekawe. Najbardziej podoba mi się w nich to, że żyją. Podobają mi się też wyścigi i zapasy robotów – mówi Agnieszka Bolenda.
(aro)