Goście zajadali pieczone kartofle
RYDUŁTOWY Już po raz XIV w Gimnazjum nr 1 odbyło się Święto pieczonego kartofla. Wzięli w nim udział goście z Turcji, Słowenii i Czech.
Intensywny zapach pieczonych kartofli zwabił uczniów, rodziców, nauczycieli i mieszkańców okolicznych bloków. – Nasz festyn ma wieloletnią tradycję. Jest organizowany tak długo, jak istnieje szkoła – mówi dyrektor Alicja Kołodziej i dodaje, że data tegorocznej edycji „Święta pieczonego kartofla” przypadająca na 28 września nie była przypadkowa. – Od tygodnia są u nas goście z Turcji, Słowenii i Czech, którzy współpracują z nami w ramach projektu „Comenius”, w którym uczestniczymy już po raz drugi. Jako że nasza szkoła jest koordynatorem projektu, jest to nasze pierwsze i robocze spotkanie. Dopiero się poznajemy – wyjaśnia dyrektor. Zarówno goście z zagranicy jak i lokalna społeczność prócz pieczonych kartofli mogli skosztować specjałów przygotowanych przez uczniów – babeczek, galaretek, kiełbasek czy tostów. Uczcie dla ciała towarzyszyła strawa dla ducha – uczniowie „jedynki” zaprezentowali się na scenie z jak najlepszej strony.
(mas)