Na wstępie
Tomasz Raudner - Redaktor naczelny Nowin Wodzisławskich
Z zainteresowaniem śledziłem raporty wodzisławskiej policji z weekendu. Nie było w nich żadnego doniesienia o jakichkolwiek niepokojach, incydentach związanych ze Świętem Niepodległości. Dla mnie jest to najlepszy news weekendu. Każdy, kto śledził doniesienia z Warszawy wie, o czym mówię. Brak doniesień o burdach powoduje, że 11 listopada zostanie zapamiętany za sprawą wydarzenia ważnego i pięknego - koncertu z użyciem 100-letnich organów w kościele Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Wodzisławiu. Jako uzupełnienie wrażeń muzycznych proponuję artykuł o historii i ciekawostkach związanych z tym wspaniałym instrumentem.
Teraz zagadka. Czy przedszkole jest blokiem wielorodzinnym? Jest, przynajmniej w opinii sądu. Opinia skutkuje konsekwencjami, np. tym, że nie może zbyt blisko istnieć plac zabaw. Nawet, jeżeli jest to plac zabaw tego przedszkola. Dlatego w Gołkowicach, bo tam rzecz się dzieje, plac trzeba było rozebrać. Tłumaczenia, że przedszkole to jednak nie blok nic nie dały. Wiem, że z wyrokami się nie dyskutuje. I wiem, że plac zabaw zbudują z powrotem, metr czy dwa obok. Po prostu stwierdzam, że wyobraźnia potrzebna jest też dorosłym. Nie tylko dzieciom w piaskownicy.