Uczeń ekonomika z brązowym medalem w Brnie
WODZISŁAW Michał Kawulok, uczeń IV klasy Technikum Gastronomicznego, zdobył brązowy medal w XIX edycji Międzynarodowego Konkursu Gastro Junior Brno 2013 – Bidvest Cup.
Konkurs odbył się od 17 do 19 stycznia br. w jednej z hal międzynarodowych targów w Brnie. Rywalizowali ze sobą kucharze, cukiernicy i kelnerzy z całej Europy. Tematem przewodnim w kategorii kucharz był schab z kością, z którego zawodnicy przygotowywali w ciągu 45 minut danie główne. Dodatkowej adrenaliny dodawały dwa nieznane wcześniej surowce, które uczeń losował na 20 minut przed swoim startem.
Michał, przygotowany przez panią Elżbietę Kaczmarek-Wiję, doskonale poradził sobie z zadaniem. Jego popisową potrawą był schab pod ziołową kołderką z sakiewkami z ciasta filo, z mięsem i kiełkami amarantusa w towarzystwie warzyw sous vide pod pianką z masła klarowanego i paluszków ziemniaczanych.
(tora)