Wielkie tureckie wesele i pikantne potrawy
GOGOŁOWA W połowie kwietnia uczniowie Zespołu Szkół w Gogołowej wrócili z kolejnej zagranicznej eskapady odbywającej się w ramach programu „Comenius – partnerskie projekty szkół”. Tym razem młodzież zawitała do Turcji, do prowincji Adiyaman.
Podczas 5-dniowej wizyty uczniowie przygotowywali przedstawienie teatralne oparte na szekspirowskim dramacie: „Sen nocy letniej”. Każde z państw przedstawiało jedną ze scen w języku ojczystym oraz po angielsku.
Ale nie tylko samą szkołą człowiek żyje, to i znalazł się czas na zwiedzanie kraju gospodarzy spotkania. – Takie wizyty łamią stereotypy, ludzie stają się sobie bliscy, nawiązują się przyjazne relacje – mówi Katarzyna Pieczka, koordynatorka projektu. – Wizyta pokazała też, jak ważna we współczesnym świecie jest biegła znajomość języka angielskiego.
– Mieszkaliśmy u tureckich rodzin, które bardzo umilały nam cały pobyt – mówi Weronika Pękała, uczennica II klasy LO. – Zaraz pierwszego dnia moi gospodarze zabrali mnie na zakupy i do restauracji, pokazali miasto. Od razu zakochałam się w tureckiej kuchni. Jedzenie było pikantne, czyli takie, jakie kocham. – A dla mnie niektóre potrawy były trochę zbyt ostre – dodaje inny uczestnik projektu, Wiktor Pawłowski z II klasy gimnazjum. – Najbardziej smakowały mi tradycyjny turecki kebab oraz burek, rodzaj placka z farszem w postaci warzyw lub mięsa.
W październiku międzynarodowa grupa uczestników projektu Comenius odwiedzi szkołę w Gogołowej, zaś młodzież tej placówki spotka się jeszcze z rówieśnikami z Niemiec i Włoch.
(abs)