Kącik ZUS
Beata Kopczyńska - Rzecznik prasowy O/ZUS w Rybniku
W czasie podróży służbowej miałem wypadek. Czy w związku z tym należą mi się jakieś świadczenia z ZUS?
Adam M.
Wypadek w czasie podróży służbowej traktowany jest na równi z wypadkiem przy pracy, chyba że spowodowany został działaniem pracownika, które nie miało związku z wykonywaniem powierzonych mu zadań.
Kiedy mama i tato mogą korzystać razem z urlopu rodzicielskiego? Czy dla obojga rodziców jest to 26 tygodni? Czy mogą przebywać równocześnie opiekując się jednym dzieckiem?
Kasia K.
Rodzice dziecka urodzonego po 31 grudnia 2012 r. mogą korzystać z urlopu rodzicielskiego w tym samym czasie, przy czym łączny wymiar urlopu rodzicielskiego nie może przekroczyć 26 tygodni. Co oznacza, że w tym samym czasie oboje rodziców może korzystać z takiego urlopu maksymalnie po 13 tygodni każdy.
Mam problemy ze zdrowiem i dlatego złożyłam wniosek o rentę. Niedawno otrzymałam z ZUS pismo, żebym stawiła się na badanie do lekarza orzecznika. Czy ZUS zwróci mi pieniądze za przyjazd skoro mieszkam pod Warszawą?
Zofia Sz.
Tak, gdyż zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi Zakład Ubezpieczeń Społecznych zwraca osobie wezwanej koszty przejazdu z miejsca zamieszkania do miejsca wskazanego w wezwaniu i z powrotem. Warunkiem zwrotu kosztów przejazdu jest złożenie przez Panią pisemnego wniosku zawierającego oświadczenie o posiadaniu lub nieposiadaniu uprawnień do ulgowych przejazdów publicznym transportem zbiorowym oraz przedstawienie biletów lub rachunków za przejazd. ZUS zwróci Pani koszty do kwoty równej cenie biletu za przejazd:
– pociągiem osobowym II klasy,
– publicznymi środkami komunikacji miejskiej,
– autobusową komunikacją zwykłą przewoźnika wykonującego regularne przewozy – o ile na tej trasie nie ma połączenia kolejowego albo gdy przejazd autobusem nie jest droższy. Do Pani należy decyzja, czy ZUS ma wypłacić całą kwotę w gotówce bezpośrednio w dniu badania, przesłać przekazem pocztowym pod wskazany adres czy też wpłacić na podany przez Panią rachunek bankowy.