Karminadle gwiazdą Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Ekonomiku
WODZISŁAW Śląskie karminadle, czyli kotlety z mięsa mielonego, były gwiazdą tegorocznych zmagań kulinarnych podczas III Śląskiej Jesieni Kulinarnej, która odbyła się 13 listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych.
W ogólnopolskim konkursie gastronomicznym wzięło udział 11 dwuosobowych drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne m.in. z Bielska-Białej, Bytomia, Cieszyna, Rydułtów, Czerwionki-Leszczyn, Ornontowic czy nawet ze Świnoujścia. Uczestnicy mieli za zadanie wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań z mielonej wieprzowiny i doboru dodatków w nawiązaniu do kuchni śląskiej w nowoczesnej aranżacji. – Do dyspozycji mieli 0,5 kg mielonego mięsa, naturalne zioła oraz przyprawy – mówi Remigiusz Rączka, nauczyciel w ZSE, kucharz, feleitonista „Nowin Wodzisławskich”. Na przygotowanie porcji konkursowych uczestnicy mieli 2,5 godziny. Udowadniali, że produkt cieszący się złą sławą wśród klientów barów, restauracji i bistro, nazywany często „przeglądem tygodnia”, jest wartościowym składnikiem wielu pysznych dań. Całość oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika, eksperta kulinarnego RM Gastro, który podsumował konkurs dwoma słowami: - Było smacznie.
Główną nagrodę komisja konkursowa postanowiła przyznać reprezentantkom gospodarzy, czyli wodzisławskiego Ekonomika: Agacie Materzok i Judycie Socha. Dziewczyny przygotowały karminadle z harynkiem podane na musie jabłkowo – chrzanowym z dodatkiem puree z dyni oraz duszonych liści włoskiej kapusty. Podczas konkursu odbył się także pokaz mistrza kuchni Bogusława Kubaszka, który wykonał dania z gęsiny.
(tora)