Duma śląskiej ziemi
Promocja filmu o dr. Józefie Musiole
WODZISŁAW - O Józefie Musiole słyszałem już przed 20 laty, ale osobiście poznałem go zaledwie siedem lat temu. Od tego czasu jeździłem za nim z kamerą, z czego powstało ponad 40 godzin materiału filmowego tak bogatego, że starczyłoby na kilka filmów – mówi Józef Cyrus, który wyreżyserował film poświęcony dr. Józefowi Musiołowi.
Promocja obrazu „Dr Józef Musioł - Ambasador Śląska w Warszawie” odbyła się 26 listopada w Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej na Wilchwach. Dokument pokazuje zaangażowanie Józefa Musioła, który promuje Śląsk i śląskość w stolicy, gdzie mieszka od lat 70., a także wszędzie tam, gdzie się pojawi. Podczas wystąpień, spotkań autorskich czy benefisów zawsze opowiada o dumie tej ziemi - powstańcach śląskich, pracowitości i odwadze mieszkańców regionu, z którego się wywodzi.
Oprawę artystyczną uroczystości zapewniła orkiestra rozrywkowa gminy Mszana, (działająca przy tutejszym ośrodku kultury) skąd pochodzi bohater filmu (Józef Musioł urodził się w Połomi). W czerwcu tego roku dr Musioł został pierwszym honorowym obywatelem gminy Mszana.
(abs)