Uczniowie poznają zasady savoir-vivre
SKRZYSZÓW Od początku roku szkolnego w Zespole Szkół w Skrzyszowie realizowany jest program „ABC dobrego wychowania”, skierowany do uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum.
Program został opracowany przez pedagogów szkolnych. Ma na celu podniesienie kultury osobistej uczniów i propagowanie pozytywnych wzorców zachowania. - Obserwujemy, że ogólnie z kulturą osobistą nie jest najlepiej. Dlatego chcemy pokazywać naszym uczniom wzory dobrych manier, pokazać im, że to ważne by umieć dobrze się zachowywać – mówi Renata Parus, pedagog szkolny w Zespole Szkół w Skrzyszowie. Program realizuje wspólnie z drugim pedagogiem szkolnym Aleksandrą Caniboł.
Autorki rozłożyły zadania, służące realizacji programu na kolejne miesiące roku szkolnego. Obejmują one nie tylko udział w zajęciach lekcyjnych, ale także konkursy na Klasowy Kodeks Kulturalnego Ucznia, na najlepszą scenkę sytuacyjną, film klasowy promujący kulturalne zachowanie. Uczniowie wszystkich klasy rywalizują ze sobą o tytuł najbardziej kulturalnej klasy w rocznym rankingu, na który składają się punkty zdobyte w kolejnych konkursach. Obecnie trwa konkurs na najlepiej wykonany plakat klasowy promujący kulturę słowa.
Realizowane są też ćwiczenia praktyczne. Pierwszego dnia wiosny uczniowie gimnazjum udali się do restauracji Marioli i Lucjana Musiołów na żywą lekcję savoir-vivre przy stole. W praktyce przećwiczyli jak należy zachować się przy stole, spożywać posiłki oraz korzystać z zastawy stołowej. Gimnazjaliści odbyli również wycieczkę po części hotelowej obiektu i poznali tajniki pracy kucharzy zatrudnionych w goszczącej ich restauracji. Na koniec pod okiem wykwalifikowanego personelu przygotowali sałatkę owocową, ozdobili ją i spożyli zgodnie z poznanymi wcześniej zasadami kulturalnego zachowania się przy stole.
(art)