Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 20 (705) Data wydania: 20.05.14

Kartofelsalat lepszy od sushi

Smaki pogranicza Morawskich Wrót

GORZYCE Pizza z krupniokiem, kartofelsalat z kiełbasą i lody waniliowe z rabarbarem i truskawkami – takie dania zaproponowali gościom właściciele pizzerii Kaman w Gorzycach. Specjalne, tradycyjne potrawy staną się stałym elementem menu restauracji.

W ubiegłym tygodniu odbyła się druga już degustacja tradycyjnych potraw regionalnych, przedsięwzięcia prowadzonego w ramach projektu „Smaki pogranicza Morawskich Wrót”, a realizowanego przez Lokalną Grupę Działania Morawskie Wrota. Projekt ma promować nasz region poprzez tradycyjne produkty kulinarne, serwowane niegdyś przez nasze babki i prababki.

- Już wcześniej prowadziliśmy projekt „Kalejdoskop śląskich smaków”, dotyczący produktów lokalnych, żywności tradycyjnej obszaru Morawskich Wrót. I to jest kontynuacja tematu – mówi Lucyna Gajda z LGD Morawskie Wrota. – Tradycyjne potrawy są znane, wzbudzają bardzo duże zainteresowanie. Natomiast, kiedy przychodzimy do restauracji, to często poza roladą, kluskami i modrą kapustą niczego nie można dostać. Zmiana musi nastąpić także w podejściu samych klientów: że to, co nasze, ugotowane tradycyjnymi metodami jest wartościowsze niż nowinki, często nie wiadomo skąd, że nie sushi, ale kartofelsalat.

Iwona i Adam Sedlaczek prowadzący pizzerię Kaman postanowili połączyć danie firmowe z tradycyjnym krupniokiem, czyli zrobić danie kuchni fusion. Efekt okazał się bardzo smaczny – pizza z krupniokiem, ogórkiem i czosnkiem przypadła do gustu wszystkim. Podobnie jak główne danie, czyli sałatka ziemniaczana (ale robiona jak dawniej, nie z majonezem, ale na boczku) z kiełbasą i serwowane na deser lody z kwaskowatym rabarbarem.

- Na udział w projekcie zdecydowaliśmy się z chęci propagowania kuchni śląskiej – mówi Iwona Sedlaczek. – O ile na Śląsku znamy potrawy regionalne, to w Polsce są one niestety mało znane.

Do projektu „Smaki pogranicza Morawskich Wrót” przystąpiły trzy restauracje, oprócz pizzerii Kaman, także restauracja Rex Gabrieli i Bogusława Krótkich z Olzy (gdzie tydzień wcześniej odbyła się pierwsza degustacja specjalnych potraw tradycyjnych: twarogu z ciastem nuglowym, zupy-kremu z fazoli, kokotków w ajlaufie i lodów z apfelmusem) oraz restauracja Staruszek z Krzyżanowic.

(abs)