W babcinej kuchni
Zajęcia wakacyjne w ośrodku kultury
GODÓW Rolady, kardinadle, kluski śląskie, modro kapusta, zołza, a na deser kompot. Taki śląski obiad, pod okiem babć ugotowały dzieci i młodzież uczestniczący w zajęciach wakacyjnych w ośrodku kultury w Godowie. W ubiegłym tygodniu odbyło się tu spotkanie „Wakacyjna kuchnia babci” - projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
W rodzinnym gotowaniu wzięło udział 12 dzieci i 8 dorosłych, w tym pracownicy Gminnego Centrum Kultury Sportu i Turystyki oraz członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Godowa. Tematem przewodnim spotkania był „śląski obiod”, dlatego nie mogło tu zabraknąć tradycyjnej rolady, klusek czy modrej kapusty.
W trakcie imprezy starsze pokolenie opowiadało młodym o tradycjach i zwyczajach panujących na Śląsku. Dzieci przygotowały również prace plastyczne dotyczące tradycyjnego stroju śląskiego. Zwieńczeniem spotkania była wspólna degustacja potraw.
(abs)