Hodowcy gołębi świętowali jubileusz swojego oddziału
WODZISŁAW ŚLĄSKI Oddział Wodzisław Śląski Polskiego Związku Hodowców Gołębi Pocztowych świętował w sobotę 18 października 60-lecie swojej działalności.
Z tej okazji w kościele pw. Marii Magdaleny odbyła się msza święta, a po zakończeniu jej uczestnicy wraz z pocztami sztandarowymi oraz Orkiestrą Dętą KWK Marcel przemaszerowali w uroczystym korowodzie do Domu Hodowcy, gdzie podsumowano miniony sezon w lotach. - Jeśli chodzi o wyniki osiągane przez naszych członków, to trzeba przyznać, że kiedyś bywało lepiej. Ale organizacyjnie wciąż jesteśmy w czołówce. Kiedyś Wodzisław Śląski wytyczał poziom organizacyjny i mam nadzieję, że wkrótce dzięki stale dużemu zaangażowaniu członków naszego zarządu, a także kilku zawsze dyspozycyjnych członków oddziału będzie podobnie – mówi Michał Mika, prezes Oddziału Wodzisław. Wodzisławscy hodowcy mają do dyspozycji dobre zaplecze, a od niedawna jako jeden z nielicznych oddziałów również nowe auto do transportu gołębi. - Dzięki temu nasi członkowie będą teraz ponosić mniejsze opłaty członkowskie, bo nie trzeba będzie wynajmować auta na zewnątrz – podkreśla Mika.
Problemem oddziału jest brak młodych hodowców. - Ja mam pod czterdziestkę, a jestem jednym z młodszych hodowców – przyznaje prezes. - Formalnie jestem hodowcą od 1993 r., ale gołębie latają nad moją głową odkąd pamiętam, bo hodowcą był dziadek, ale też ojciec – przyznaje. - A dziś młodzi do hodowli się nie garną. Wolą komputery – kończy Mika.
(art)
Wyniki za 2014 rok w mistrzostwie tradycyjnym
Dorosłe gołębie
1. Józef Bem
2. Jan i Michał Mika
3. Paweł Czogalik
Gołębie młode
1. Jan i Michał Mika
2. Lucjan Sitek
3. Józef Bem
Odznaczenia za działalność na rzecz PZHGP
Odznaki Złote otrzymali: