Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 45 (730) Data wydania: 11.11.14
Czytaj e-gazetę

Śląski kołocz w Warsie

REGION Podróżujący pociągiem Intersity „Sobieski” na trasie Warszawa - Wiedeń - Warszawa mieli okazję kosztować śląski kołocz. Częstowano nim w wagonie Wars. Była to część kampanii promocyjnej „Śląskie. Pozytywna energia” prowadzonej przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego i firmę Wars.

- Poprzez hasło „Śląskie. Pozytywna energia” chcemy zwrócić uwagę turystów z Polski, jak i zagranicy na atrakcyjność województwa śląskiego oraz zaprosić wszystkich do odwiedzania naszego regionu – mówi Arkadiusz Chęciński, członek zarządu Województwa Śląskiego.

Bezpłatnym kołoczem częstowano do 2 listopada.

(tora)


Kołocz śląski jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów tradycyjnych związanych z tradycją kulinarną Górnego Śląska i Śląska Opolskiego. W lipcu 2011 r. został wpisany w unijny rejestr Chronionych Oznaczeń Geograficznych jako produkt regionalny i tym samym stał się kolejną wizytówką regionów. Wytwarzany jest na terenie dwóch województw: śląskiego i opolskiego. Serwowany przysmak to tradycyjne ciasto drożdżowe występujące w czterech odmianach: bez nadzienia tylko z posypką oraz  nadzieniem serowym, makowym i jabłkowym. Placek ma także charakterystyczny maślany zapach. Ciasto wywodzi się z tradycji przygotowywania i spożywania obrzędowego ciasta weselnego, które wypiekano już od X stulecia. Jako kosztowne ciasto weselne kołacz miał zagwarantować nowej rodzinie dostatek. Z biegiem czasu wyrób stał się wypiekiem dostępnym na co dzień. Wciąż jednak jest pielęgnowany zwyczaj „chodzenia z kołoczem”, czyli zanoszenia go na 3-4 dni przed weselem zaproszonym na uroczystość gościom.