Zdecydowane zwycięstwo Mirosława Szymanka
MSZANA
74,37 procent wyborców, którzy przyszli w niedzielę do urn w gminie Mszana oddało swój głos na urzędującego od czterech lat wójta Mirosława Szymanka. Dostał on w sumie 2374 głosy, a jego kontrkandydat, Dariusz Walkowski - 818. W tych wyborach po raz pierwszy radni gminni byli wybierani w okręgach jednomandatowych. Do rady gminy dostała się duża liczba kandydatów z KWW Budujemy Przyszłość Gminy, z którego startował też urzędujący wójt. W nietypowy sposób został wyłoniony radny w okręgu nr 5 - obaj startujący tam kandydaci: Tomasz Mrowiec i Piotr Sitek dostali po 122 głosy. W wyniku losowania mandat uzyskał Mrowiec. Ogółem w radzie zasiądzie osiem nowych osób. Frekwencja wyniosła 49,40 proc. Dane są nieoficjalne.
(tora)
Mirosław Szymanek
Wynik jest bardzo zadowalający. Dziękuję wszystkim, którzy oddali na mnie swój głos. W poprzednich wyborach, w drugiej turze dostałem 57 procent głosów, teraz to poparcie jest dużo większe. Bardzo mnie to cieszy, że moje działania jako wójta są pozytywnie oceniane przez większość mieszkańców. Chcę w tej kadencji realizować kolejne inwestycje, integrować społeczność gminy i szukać środków zewnętrznych na jej rozwój - komentuje pierwsze wyniki Mirosław Szymanek.
Dariusz Walkowski
Dziękuję 818 mieszkańcom naszej gminy za zaufanie i oddane na mnie głosy w tegorocznych wyborach samorządowych. Pozostałym życzę zadowolenia z dokonanego wyboru. Za Jackiem Kuroniem dodam, że „demokracja to taki ustrój, który gwarantuje nam, że nie będziemy rządzeni lepiej niż na to zasługujemy”.
Rada gminy Mszana
Dla Mszany, Połomii i Gogołowej
Marek Liśnikowski N
Sebastian Berger N
Tomasz Mrowiec N
Roman Bura
Rafał Bura N
Budujemy Przyszłość Gminy
Andrzej Kaperczak
Alojzy Wita
Piotr Kuczera
Marek Kotula N