Wójt Marklowic ponownie przewodniczącym Stowarzyszenia Gmin Górniczych
MARKLOWICE W połowie marca, w Jaworzu odbyło się XXIII Zgromadzenie Stowarzyszenia Gmin Górniczych w Polsce, podczas którego wybrano władze na nową kadencję. Kolejny raz przewodnictwo w Stowarzyszeniu objął wójt Marklowic Tadeusz Chrószcz.
To już 16 lat odkąd jest on przewodniczącym Stowarzyszenia Gmin Górniczych w Polsce. - Inicjowałem je i jako przewodniczący zarządu prowadzę Stowarzyszenie od 1999 r. Uznałem, że najwyższa pora, by ktoś inny przejął tę funkcję. Ale ponownie wybrano mnie - komentuje wójt Tadeusz Chrószcz. - Może przez jakiś czas dam radę i poprowadzę stowarzyszenie, natomiast znam swoje możliwości, swój wiek i uważam, że dobrze by się stało, gdyby funkcję tę przejął ktoś młodszy. Jest wielu zdolnych i doświadczonych wójtów i burmistrzów, którzy mogliby to poprowadzić.
Zastępcą przewodniczącego zarządu została Anna Hetman - prezydent Jastrzębia-Zdroju. W skład zarządu z woj. śląskiego weszli także: Kazimierz Adamczyk, wójt Ornontowic, Franciszek Dziendziel, wójt Pawłowic i Bogdan Taranowski, wójt Miedźnej. Swoich przedstawicieli ma również województwo małopolskie i lubelskie.
Dzień przed wyborami odbyła się konferencja gmin górniczych, na której poruszono ich aktualne problemy i stojące przed nimi wyzwania. Uczestniczyli w niej parlamentarzyści ze Śląska oraz przedstawiciele śląskiego urzędu wojewódzkiego i urzędu marszałkowskiego. Najważniejszą sprawą, która stoi obecnie przed Stowarzyszeniem są działania w celu ochrony finansów gmin zagrożonych zwrotem podatku od nieruchomości na rzecz spółek węglowych. Jak zauważa stowarzyszenie można to doraźnie osiągnąć „poprzez włączenie pakietu osłonowego dla gmin górniczych w „Program dla Śląska i Małopolski”, natomiast długofalowo poprzez zmianę zapisów ustawowych precyzujących definicję budowli”.
Działania Stowarzyszenia Gmin Górniczych w Polsce skoncentrują się przede wszystkim na korekcie niekorzystnego stanu prawnego, szczególnie w kwestii wprowadzenia jednolitej i wyczerpującej definicji podziemnych budowli górniczych.
(abs)