Biesiada z mniejszością niemiecką
W Rydułtowach odbyła się biesiada śląska z niemiecką mniejszością narodową. - Fajna zabawa, pełna integracja i maksimum tolerancji dla innych kultur i ich reprezentantów mieszkających wśród nas - mówi Marek Wystyrk, prezes stowarzyszenia Moje Miasto.
RYDUŁTOWY „Kulturalnie z niemiecką mniejszością narodową” - pod taką nazwą został zrealizowany kolejny projekt Stowarzyszenia Moje Miasto przy współpracy z działającym w Rydułtowach Kołem Terenowym KL-2 Rydułtowy Centrum funkcjonującym w ramach Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców Województwa Śląskiego.
- Działania mniejszości niemieckiej w Rydułtowach spotykają się z różnym odbiorem społeczności lokalnej, dlatego istnieje nadal potrzeba podejmowania działań w kierunku edukacji mieszkańców, zwłaszcza młodszego pokolenia poprzez promocję dóbr kultury niemieckiej i śląskiej, jako kultur mających wiele wspólnych tradycji i obyczajów – mówi Marek Wystyrk, prezes Stowarzyszenia Moje Miasto. - W celu przekazania wiedzy i historii następnym pokoleniom naszego miasta zorganizowaliśmy wspólną, już czwartą biesiadę, podczas której został zaprezentowany został dorobek kulturalny mniejszości niemieckiej działającej na terenie Rydułtów - dodaje.
W trakcie imprezy odbyły się m.in. pokazy artystyczne w języku niemieckim i polskim. - Dowodem na duże zainteresowanie tym przedsięwzięciem może być chociażby udział znacznej liczby osób z Rydułtów niezrzeszonych w naszej organizacji - mówi Lucjan Ryszka, referent ds. kulturalnych Koła KL-2 Rydułtowy.
opr. mak