Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 5 (794) Data wydania: 02.02.16
Czytaj e-gazetę

Co można wyczytać z komina

Dobremu kominiarzowi wystarczy rzut oka na dym wydobywający się z komina, aby wiedzieć czym pali właściciel domu. – Chociaż palacz siedzi ukryty w kotłowni, dym jest jego wizytówką, którą widać i czuć z daleka – mówią kominiarze.

- Dym przy rozpalaniu powinien być rzadki i szarawy. Jak leci czarny i gęsty to coś jest nie tak.

Każdy właściciel pieca chce, aby ich piec dawał jak najwięcej ciepła przy jak najmniejszych nakładach finansowych. Mieszkańcy regionu najczęściej dążą do tego, kupując jak najtańszy opał. Kto czym pali można poznać z daleka. – Jeśli z komina wydobywa się czarny i bardzo gęsty dym możemy być niemal pewni, że jego właściciel spala rzeczy, których spalać nie powinien, lub spala opał w nieprawidłowy sposób – mówi mistrz kominiarski z Rybnika, Roman Ochocimski. – Żółty dym to spalanie różnych pochodnych węgla, bardzo słabej jakości jak muł. Jeśli z komina leci dym bardzo gęsty, ale biały, może to świadczyć o pożarze sadzy w kominie. To już niebezpieczna sytuacja dla samego budynku. Dym z plastiku może być zarówno biały jak i czarny. Spalanie jest podobnie do gumy, dym jest jednak rzadszy, bo do paleniska plastiku ludzie wkładają mniej niż podstawowego opału. Czasem łatwiej poznać po zapachu. Jeśli czujemy smród palonego plastiku, to znaczy, że sąsiad właśnie plastik spala, bo normalny opał nie może tak śmierdzieć – tłumaczy kominiarz.

Dym powinien być lekki

Jak mówią kominiarze, dym powinien być czarny, ale lekki i w pewnym sensie przejrzysty. Taki dym świadczy o dobrych warunkach spalania (wysokiej temperaturze). Powstaje gdy surowe opary smoły, po uwolnieniu z opału, mają okazję znaleźć się w wysokiej temperaturze, która umożliwia ich zapłon. Kominiarze zwracają również uwagę, że właściciele kopcącego komina często tłumaczą się, że „przy rozpalaniu musi kopcić”. – Otóż nie musi. Prawidłowe rozpalanie to rozpalaniem papierem oraz kawałkami suchego drewna. Potem powinien być stopniowo dokładany węgiel. Dym przy rozpalaniu powinien być rzadki i szarawy. Jak leci czarny i gęsty, to coś jest nie tak. Inna sprawa, że z moich obserwacji wynika, że ludzie zapominają o tym, że węgiel występuje w postaci groszku, orzecha czy kęsów. Wszędzie króluje miał i flot. Z obserwacji poczynionych w Boguszowicach i Chwałowicach widzę, że po te najgorsze i najdrobniejsze sortymenty sięga coraz więcej osób – mówi Roman Ochocimski.

Torf słabo grzeje

Wbrew pozorom, z komina nie da się wyczytać tego czy ktoś spala plastik czy inne odpady. To wykazują dopiero badania w laboratorium. Kominiarz pozna jedynie sposób w jaki właściciel obsługuje piec. Czy spala paliwo w odpowiedniej temperaturze, czy tez oszczędza i przymyka piec. – Jako kominiarze rozpoznajemy normalną sadzę, sadzę szklistą, sadzę twardą, sadzę rudą czy sadzę białą. Każdy rodzaj dotyczy innej grupy opału. Np. sadza szklista powstaje przy paleniu mokrym drewnem, sadza ruda przy paleniu torfem. To też ciekawe, że ludzie palą torfem, bo kosztuje połowę tego co węgiel, ale jego kaloryczność jest bardzo znikoma, więc to oszczędność – wylicza.

(acz)


Jaki węgiel wybrać?

Generalnie im ziarno grubsze, tym węgiel lepszy do zastosowania w domowym kotle. I nieco droższy. Reguła ta nie dotyczy ekogroszku, który jest zwykle droższy od kostki, a to przez duży popyt na węgiel o tej granulacji do kotłów podajnikowych. Typowy kocioł zasypowy jest w stanie spalać groszek, orzech i kostkę, ew. z domieszką miału. Do samego miału konieczny jest specjalny kocioł zasypowy lub podajnikowy