Gmina wygrywa w sądzie w sprawie przychodni
MARKLOWICE Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach odrzucił skargę firmy Inwest Partner Medycyna z Goleszowa.
Firma oczekiwała, że gmina ogłosi przetarg na najem terenu w Strefie Aktywności Gospodarczej pod budowę przychodni, zwłaszcza, że jako druga zgłosiła się z ofertą. Według firmy konkurencja dwóch ofert pozwoliłaby gminie uzyskać lepsze warunki dzierżawy. Gmina przetargu nie ogłosiła argumentując, że nie ma takiego obowiązku wynikającego z przepisów. Właściciel Inwest Partner Medycyny uznał, że gmina naruszyła jego interes prawny pozbawiając go szansy ubiegania się o działkę i skierował skargę do sądu. Ten 21 stycznia skargę oddalił uznając, że władze gminy działały zgodnie z prawem. - Dla sądu zarzuty firmy były absurdalne - mówi wójt Tadeusz Chrószcz. - Spodziewałem się takiej decyzji sądu, ponieważ wiedziałem, że nie ma przepisu nakazującego wójtowi czy radzie gminy ogłoszenie przetargu. Sąd w ogóle nie zajmował się sprawami merytorycznymi, tylko formalnymi, prawnymi. Jednak dla mnie temat nie jest zamknięty, bo gmina nie zawarła wciąż z firmą Medhouse umowy na dzierżawę. Zamierzam więc dalej starać się o grunt - mówi Adam Pasterny, prezes zarządu Inwest Partner Medycyna.
Gmina rzeczywiście nie zawarła z firmą Medhouse umowy na dzierżawę gruntu. Z informacji, jakie uzyskaliśmy w Starostwie Powiatowym w Wodzisławiu Śl. wynika też, że nie toczy się żadne postępowanie o wydanie pozwolenia na budowę przychodni lekarskiej w Marklowicach.
(tora)