Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 12 (801) Data wydania: 22.03.16
Czytaj e-gazetę

Świąteczne gotowanie uczestniczki show Polsatu

W Miejskim Ośrodku Kultury w Radlinie odbyły się przedświąteczne warsztaty kulinarne, których gościem była Katarzyna Gaja - uczestniczka programu „Hell’s Kitchen - Piekielna kuchnia”.

RADLIN 28-letnia Katarzyna Gaja przez wiele lat mieszkała w Radlinie, a obecnie w Raciborzu. Jest absolwentką szkoły gastronomicznej, od ośmiu lat gotowaniem zajmuje się profesjonalnie. - Gotuję odkąd pamiętam. Zaczęłam w Radlinie. Pierwszą potrawę przygotowałam z tatą. To była jajecznica. Tacie smakowało. Teraz pracuję w jednej z raciborskich restauracji - mówi Katarzyna Gaja, uczestniczka kulinarnego show Polsatu „Hell’s Kitchen - Piekielna kuchnia”.

Praca w programie z Wojciechem Modestem Amaro łatwa nie jest. - Do tej pory schudłam 8 kg. To, co widać w programie, to momenty, urywki tego, co się dzieje. Dziwnie patrzy się później na siebie w telewizji. Siedzę w domu z mamusią przy winku i oglądamy. A ja pytam: „Naprawdę to zrobiłam? Serio? Nie!”- śmieje się.

Dzięki programowi Katarzyna wyspecjalizowała się w przyrządzaniu dań z ryb. - Do tej pory wręcz nienawidziłam dań z ryb. A dzięki programowi stały się one moim konikiem. Ryby i mięsa. Staram się cały czas rozwijać, nie stać w miejscu - podkreśla.

Podczas warsztatów kulinarnych w Radlinie Katarzyna Gaja pokazała, jak przygotować konfiturę z czerwonej cebuli z dżemem porzeczkowym (idealną do świątecznego pasztetu) oraz lekką sałatkę z melonem, jabłkami, gruszkami, szalotką i jajkiem. Swoje potrawy przygotowały też panie z radlińskiego Koła Gospodyń Wiejskich.

(mak)


Konfitura z czerwonej cebuli z dżemem porzeczkowym (przepis Katarzyny z „Hell’s Kitchen”)

Składniki: pół kg czerwonej cebuli, słoik dżemu z czarnej porzeczki, ocet balsamiczny, czerwone wino wytrawne lub półsłodkie, miód, olej, masło, tymianek, sól, pieprz.

Przygotowanie: Pół kg czerwonej cebuli kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy ją na oleju z odrobiną masła. W momencie, gdy cebula jest szklista, dodajemy trochę octu balsamicznego i zaczynamy zalewać ją czerwonym winem (Katarzyna do przygotowania konfitury zużyła łącznie pół butelki wina). Wino co jakiś czas dolewamy, bo odparowuje i redukuje się. Gotujemy do momentu, aż całość zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem (tymianek najlepiej rozetrzeć w dłoniach). Dodajemy miód do smaku. Na koniec wrzucamy do garnka dżem z czarnej porzeczki. Mieszamy i podgrzewamy. Konfiturę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.


ŻUREK ŚLĄSKI (porcja na 6 osób)

Składniki: zakwas do żuru, 1 kg kości wędzonych, warzywa do wywaru, 4 ziemniaki, 2 kawałki białej kiełbasy, jajko ugotowane na twardo (pół jajka na osobę), mała śmietana, 2 cebule, czosnek, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy, sól, pieprz, zielona pietruszka.

Przygotowanie: Ugotować wywar z kości wędzonych z dodatkiem warzyw i przypraw (sól, ziele angielskie, liść laurowy). Białą kiełbasę podsmażyć z cebulą a następnie po ostudzeniu pokroić ją w kostkę. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować je do miękkości. Następnie dodać pokrojone mięso z obranych kości wędzonych, pokrojoną kiełbasę z cebulką, przeciśnięty czosnek, majeranek. Mieszając wlać powoli zakwas, a następnie śmietanę. Doprawić do smaku. Podawać z połówką jajka i zieloną pietruszką.


BABKA WIELKANOCNA

Składniki: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 0,5 szklanki oliwy, 0,75 szklanki oranżady, 1 łyżka kakao, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do posypania, margaryna i bułka tarta do formy.

Przygotowanie: Ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka i ubijać, aż masa będzie gładka. Potem delikatnie mieszając dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej i oranżadę. Masę podzielić na połowę. Do jednej dodać kakao. Do wysmarowanej formy na przemian wlewać masę białą i kakaową. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 do 60 min. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.