Koncerty, kabaret i kino plenerowe
Na zbliżający się sezon imprez plenerowych Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji przygotował wiele atrakcji. Pierwsze imprezy na świeżym powietrzu już w maju
MSZANA 21 maja GOKiR Mszana zaprasza na III Gminny Rajd Rowerowy. Trasa liczy około 25 km i jest dostosowana zarówno do możliwości dzieci jak i osób starszych. Uczestnicy mogą liczyć na odznakę rajdu, ciepły posiłek oraz okolicznościową koszulkę.
28 maja odbędzie się Gminny Dzień Strażaka. Na scenie w Gogołowej pojawi się Orkiestra Rozrywkowa Gminy Mszana, kabaret To nie My, a także Magda Lucjan z zespołem Acord.
29 maja w Połomi GOKiR organizuje po raz drugi Międzynarodową Wystawę Psów Rasowych. Zaprezentuje się około 200 najpiękniejszych czworonogów z kraju i zagranicy.
Podobnie jak w roku ubiegłym w Mszanie wystartuje Śląski Maraton Rowerowy. Impreza odbędzie się 18–19 czerwca z finałem w Parku Aktywnej Rekreacji. Tutaj zaplanowano festyn rodzinny organizowany przez GOKiR wspólnie z Ośrodkiem Wsparcia Caritas z Połomi. Wystąpi m.in. zespół Grafit i mszańska orkiestra.
Gwiazdą imprezy plenerowej w Połomi, zaplanowanej na10 lipca będzie grupa Góralpower. Trwają prace nad programem imprezy, która ma mieć charakter nie tylko kulturalny, ale także sportowo–rekreacyjny.
GOKiR włączył się także w organizację przedsięwzięć związanych ze Światowymi Dniami Młodzieży. 21 lipca mieszkańcy gminy oraz goście z zagranicy wezmą udział w imprezie na terenie Parku Aktywnej Rekreacji. W programie m.in. kino plenerowe, a także koncert miejscowych zespołów.
Największym wydarzeniem będą tradycyjnie dożynki gminne. Tym razem odbędą się w Mszanie. Na scenie wystąpi m.in. Paweł Gołecki z zespołem oraz grupa Redlin.
– Myślę, że każdy z mieszkańców znajdzie w tym roku coś dla siebie i będzie się bawił wspólnie z nami. Obecnie trwają w GOKiR przygotowania techniczne. Remontujemy ławostoły i namioty plenerowe, które wykorzystujemy na imprezach plenerowych – mówi Rafał Jabłoński, dyrektor GOKiR Mszana.
(mak)