Czesi szukają pań do pracy
GODÓW, GORZYCE Firma KES z czeskiej Ostravy, która jest producentem wiązek elektrycznych dla przemysłu motoryzacyjnego w dalszym ciągu poszukuje kobiet na stanowisko operatora montażu w systemie trzyzmianowym.
Poszukiwane są panie mieszkające blisko granicy: z Godowa, Gołkowic, Łazisk czy Gorzyc – choć nie jest to oczywiście warunek obligatoryjny. Wymaganie to dobry stan zdrowia, zdolności manualne, dyspozycyjność. Firma oferuje premie, tzw. 13–tkę i 14–tkę oraz premię po przepracowaniu trzech miesięcy w wysokości 3000 koron. Więcej informacji pod nr tel 596763125.
– Przed miesiącem miałem spotkanie z kierownictwem KES i wyjaśniono mi, że obecnie pracuje tam 96 osób z terenu gminy Godów i inne osoby z gminy Gorzyce. Z tego co mi wiadomo firma chce zatrudnić kolejnych 200 osób w związku z budową nowych hal produkcyjnych – mówi Mariusz Adamczyk, wójt Godowa. Gmina zastanawiała się nawet nad uruchomieniem linii autobusowej do Ostrawy, w celu ułatwienia dojazdu do pracy. Powstał nawet rozkład jazdy, ale ostatecznie linia nie została uruchomiona. – Linia miała prowadzić przez kilka przygranicznych miejscowości i pracownicy stwierdzili, że szybciej dojadą samochodami. Wiem, że zbierają się po kilka osób do jednego auta – wyjaśnia wójt.
(art)