Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 23 (812) Data wydania: 07.06.16
Czytaj e-gazetę

Zwabił ich zapach wojskowej grochówki

Mieszkańcy Rydułtów mogli raczyć się wojskową grochówką, którą przygotowywali młodzi kucharze w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach

RYDUŁTOWY 31 maja w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych odbył się I Piknik militarny i II Międzynarodowe mistrzostwa gastronomiczne młodych kucharzy i kelnerów. – Dbamy o to, by jako szkoła realizować nie tylko program nauczania, ale też zaoferować młodym ludziom coś więcej, czyli kontakt ze fachowcami, specjalistami z różnych branż. Są dziś z nami osoby, które profesjonalnie zajmują się przygotowywaniem potraw, prowadzeniem restauracji i w niezwykle ciekawy sposób potrafią podzielić się swoją wiedzą – mówił dyrektor szkoły, Jacek Stebel.

Wspólnym mianownikiem dla gastronomii i wojskowości była konkurencja polegająca na przygotowaniu grochówki. Każdy z 6 zespołów przygotowywał po 20 litrów tego specjału. Później grochówka lądowała na talerzach i każdy mógł jej spróbować. – Patrzyliśmy z okna bloku jak gotują i zapach nas przyciągnął. Bardzo dobra jest, dobrze doprawiona – chwalił pan Piotr z osiedla Orłowiec.

Finał konkursów dla młodych kucharzy i kelnerów odbyły się w restauracji Leśna Perła w Radlinie. Kucharze zajmowali się kuchnią fit, czyli na bazie warzyw i owoców. A przyszli kelnerzy filetowali ryby okrągłe, a dokładnie pstrągi (serwis anielski). – Kelner wykonuje taką czynność przy gościu. Uważamy, że to poziom mistrzowski, spotykany tylko w najlepszych restauracjach – podkreślał Piotr Borecki, współorganizator i członek Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

W II Międzynarodowych mistrzostwach gastronomicznych młodych kucharzy zwyciężyli Krystian Piątek i Marcin Ochnik z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie. Drugie miejsce zajęły Laura Dworniczak i Małgorzata Kabis z Zespołu Szkół Gastronomiczno–Usługowych w Chorzowie, a trzecie zdobył duet Angelika Paulus i Krzysztof Firut z Zespołu Szkół Ponadgimnazjanych nr 2 w Rydułtowach.

W II Międzynarodowych mistrzostwach gastronomicznych młodych kelnerów najlepszy okazał się Mateusz Czamara z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie. Drugie miejsce otrzymała Agnieszka Rubaj z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Cogito w Siemianowiach Śląskich. Trzecie miejsce zdobyła Kamila Szczutkowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjanych nr 2 w Rydułtowach.

(mak)